Mesto/Okrug

Cena:

Detaljnije

Šta preterano korišćenje elektronskih uređaja može da učini Vašem detetu?

Tehnologije su mahom potpuno ušle u naše živote. Nove generacije su ih lako prihvatile, a neke su se rodile i potpuno srasle s njima. Boravak ispred ekrana, naravno, ima svoje prednosti kao što su mogućnost učenja, brži dolazak do informacija i lakša komunikacija. Naravno, umerenost je ključ pravilnog korišćenja svega pa i tehnologije. Preteran boravak ispred ekrana može imati negativne posledice po dete. Zbog toga je važno da deci ograničite upotrebu računara, telefona, televizije, ali i društvenih mreža! Danas se deca koriste internetom već od svoje treće godine, dok pojedini mališani čak upadaju u apstinencijsku krizu čim se na nekoliko sati odvoje od omiljenog sadržaja. Mnogi roditelji nisu svesni štetnog uticaja medija na njihovu decu i to je razlog zbog kog su doktori rešili da povećaju svest roditelja o ovom problemu. Deca između 8 i 18 godina provode u proseku oko sedam sati dnevno na nekim od ovih uređaja.   S obzirom da živimo u vremenu neprestane ekspanzije društvenih mreža i ogromnom uticaju napretka tehnologije na svakodnevni život običnih ljudi, a naročito dece, veoma je teško vreme provedeno na ovaj način, svesti na minimum, ali to nije razlog da odustanete. Potrudite se da objasnite deci konkretne razloge zašto bi to za njih bilo dobro i postepeno im smanjujte upotrebu telefona, računara i televizije. Možete ih usmeriti da ostatak njihovog slobodnog vremena provode bavljenjem sportom, čitanjem knjiga ili nekim drugim korisnim aktivnostima. Naročito im treba skrenuti pažnju na kobne stvari koje internet može doneti, jer više od polovine mališana otkrilo je da su, surfujući internetom, slučajno naleteli na neprimereni sadržaj, dok je svaki dvadeseti ugovorio sastanak sa nepoznatom osobom.

Ovo je 10 razloga zašto deci treba strogo ograničavati upotrebu tehnologije:

 1. Kašnjenje u razvoju
  Za korišćenje tehnologije potreban je minimum fizičke aktivnosti, a to može rezultirati zakasnelim fizičkim i psihičkim razvojem. Svako treće dete kreće u školu sa smanjenim sposobnostima, a to dugoročno utiče na pismenost i napredak u obrazovanju. Zadaci koje su generacije pre 20 godina rešavale koristeći logiku preusmerenu iz igara, najnovije generacije uopšte ne praktikuju. Pokret aktivira mišiće i zglobove i podstiče mozak na rešavanje problema u kretanju, te na taj način povećava sposobnosti učenja i logičkog povezivanja.
 1. Poremećaji u spavanju
  Previše vremena provedeno ispred ekrana TV-a, mobilnog telefona ili tableta stvara razne poremećaje u spavanju kod dece. Takođe, izlaganje dece nerazumljivim sadržajima podstiče noćne more, a sve to se može zadržati jako dugo u dečijoj podsvesti.
 1. Mentalne bolesti
  Preterano korišćenje tehnologije smatra se uzročnim faktorom u porastu stope dečije depresije, anksioznosti, poremećaja pažnje, autizma, bipolarnog poremećaja, psihoze i problematičnog ponašanja dece i adolescenata.
 1. Agresija
  Deca koja podsticaje iz okoline prvenstveno primaju iz medija ili putem interneta, nemaju razvijenu empatiju. Rezultira toga su česti izlivi besa, agresija i sve veći problemi zlostavljanja putem socijalnih mreža. Komunikacija putem interneta isključuje kontakt baziran na našim čulima - vidu i sluhu. Zbog toga deca koja maltretiraju drugu decu to ne vide, pa ne vide ni posledice svog ponašanja.
 1. Digitalna demencija
  Internet je omogućio da se sadržaji stvaraju i dele 100 puta brže nego ranije. Tehnologija je evoluirala, ali naš mozak nije i tu se stvara problema kod dece i mladih. Koristeći takav sadržaj njihov mozak ne može stvarati uzročno-posledične veze između raznih činjenica. Takav stimulans zapravo uzrokuje smanjenu koncentraciju, kao i otežano pamćenje, budući da mozak ne stigne da selektiuje bitne od nebitnih informacija.
 1. Zavisnost
  Roditelji takođe sve više vremena provode pred raznim ekranima, a sve manje vremena sa svojom decom. Nije retka pojava videti mamu i tatu kako gledaju u svoje telefone, dok dete sedi pored njih u kolicima i pokušava da privuče njihovu pažnju. Budući da se ne mogu povezati sa roditeljima, deca počinju da se povezuju sa uređajima, što može rezultirati zavisnošću, pa kasnija zabrana daljeg korišćenja uređaja, uzrokuje emotivnu nestabilnost.
Organičite upotrebu računara i interneta vašem detetu na par sati dnevno...učinite to što pre! Nemojte da vas zavara njihova nervoza, kao što su se navikli na preterano korišćenje tehnologije, tako će se i odvići. Njihovo nezadovoljstvo će vremenom početi da jenjava, a dugoročno ćete im učiniti veliku uslugu! Naravno, tehnologije nisu kreirane kako bi naškodile čoveku i postoje dobre strane korišćenja tehnologije. Ključ je u umerenosti. Evo nekoliko kanala koje preporučujemo da date detetu http://www.vezbanka.com/, http://www.bojanke.com/, https://www.britishcouncil.rs/english, https://www.brainpop.com/. Setite se kako smo mi provodili svoje detinjstvo, na poljančetu na kraju naselja ili na igralištu iza zgrade...baš je bilo lepo, zar ne?!