Mesto/Okrug

Cena:

Detaljnije

Stiže Prinova: Vodič za Kupovinu Bebi Proizvoda

Kada u domaćinstvo stigne prinova, stvari se radikalno menjanju. Jedan od najvećih prioriteta jeste nabavka bebi i dečijih proizvoda. Pri pravljenju liste, otkrivate da postoji mali milion stvari na koji morate da obratite pažnju i bojite se da vam nešto ne promakne.  Svi roditelji se nađu u ovoj poziciji tako da ne brinite. Postoji mnoštvo različitih brendova i proizvoda koji su isprobani. Znajte da svaki vaš izbor ima uticaja na razvoj vašeg deteta i na vaš budžet. Prirodno je da želite sve najbolje za svoju bebu, no nema razloga za preterivanjem. Dobićete mnogo saveta sa svih strana i neki od njih neće biti previše od koristi. Sa druge strane, ovaj vodič bi vam trebao pomoći da odgonetnete šta vam treba, kao i gde to najbolje možete kupiti.

Prvo ono najvažnije

Mnogi se žale da su dečiji proizvodi veoma skupi i oni su u pravu. Bez obzira da li imate novorođenče ili dete predškolskog uzrasta, sigurno je da će vaš budžet osetno biti umanjen. Treba priznati ipak da je postoji veliki broj kvalitetnih stvari za relativno male pare. Kako ih pronaći? Pa, ključ je u ulaganju vremena kako bi ste morali da uložite manje para. Ne zvuči kao loša pogodba, zar ne? Dobar deo domaćeg zadatka za roditelje se odnosi na pitanje šta vam uošte treba na prvom mestu. Jedna od stvari koja je apsolutno neophodna je krevetac i prateća posteljina. Da budemo precizniji, ovde nailazimo na nekolicinu proizvoda koji vam trebaju biti na umu: sam krevetac ili kolevka, dušek, par čaršava sa donjom gumicom, nepromočiva navlaka (najbolje platnena), dva kompleta posteljine, i lagano ćebence (za timu deblji pokrivač). Ne bi bilo loše uključiti i bebi alarm u ovu postavku ako možete da ga priuštite. Što se tiče dušeka, on je jedna od najbitnijih stvari ovde tako da nemojte da štedite na njemu. Krevetac je sličan slučaj. Budite spremni da platite dobro za kvalitet, pogotovo ako želiite da kupite baš lep krevetac za bebe. U idealnom slučaju, pravljen je od drveta i ima jednu stranu koja se diže i spušta. Sa druge strane, kako bi uštedeli, neki roditelji pozajmljuju stvari poput kolica, krevetca, stolice za hranjenje, i nosiljke. Ovaj poslednji proizvod vam treba samo za iznošenje bebe iz porodilišta, tako da je prvi kandidat za pozajmljivanje. No, slobodni ste da odlučite u skladu sa svojim finansijama. Kada već spominjemo kolica, danas postoji veliki broj proizvoda u svim oblicima i bojama. Većina se odlučuje za kolica sa korpom u ležećem položaju ili kombinovana. Rekao bih da su i kišobran kolica zgodna da zaštite dete od prejakog sunca.

Odeća

Kada je u pitanju dečija garderoba, morate imati u vidu da veličine nisu uvek standardizovane i ne odgovaraju dimenzijama na koje ste navikli u Srbiji. Zbog toga, detaljno pročitajte informacije o veličini pre nego što donesete odluku. Veličine za novorođenčad nose oznake 50 do 62 i kupuju se u skadu sa porođajnom dužinom. Imajte u vidu da deca mnogo brzo prerastu odeću, tako da verovatno ne želite da preplatite nešto što nećete moći dugo da upotrebljavate. Bolje je kupiti broj veću neko knap odeću. Naravno, odeća za bebe je raznovrsna stilski i nije lako učiniti pravi izbor. Pored toga, poslednjih godina vidimo sve veći broj odeće koja „raste“ zajedno sa bebom tako što se stisne, raširi, ili produži kako se vaš mališan uvećava kao kvasac. Slobodno proverite da li vam ovako nešto odgovara. U svakom slučaju, sve što kupite bi trebalo da bude lako za navlačenje i skidanje, kao i da pokriva celu kožu. A prirodno, kada malo narastu, deci je potrebna drugačija odeća. Razmislite da nabavite haljine za devojčice i plišane trenerke za oba pola. Budite slobodni da birate stil koji vam se dopada. Tu ne postoje neka tvrda pravila. Jedno je sigurno, bebi nije potreban orman prepun firmirane i luksuzne garderobe. Nemojte da vas neko ubedi u suprotno. Doduše, uzmite u obzir da je bebina koža veoma osetljiva i uvek je dobra ideja birati najfiniji pamuk koji je mek na dodir. I dobro, šta vam onda konkretno treba biti na umu? Većina roditelja se trudi da ima sledeću proizvode spremne za bebe: bodi benkice, odelca zekice, pamučne kapice, jaknice, zimsko odelce, pamučne čarape, skafanderi za bebe i portikle. U jednom trenutku, možete početi kupovati i dečije trenerke i dečije pidžame.

Lista je duga

Pored velikih investicija kao što su kolica i odeće,  razmislite o priboru za negu bebe kao i kupanje. Ovde, lista je duga: kadica, rukavice, termometar, podloga za presvlačnje, peškiri sa kapuljačom, sprej za dezinfekciju, toplomer, prašak za pupak, makazice sa tupim vrhom, vlažne maramice, pelene, gazice za brisanje guze, flašica, duda, četka za kosu, jastuk za dojenje, češljič, bebi ulje, i bebi sapun. Kada birate proizvode poput kupki, obratite pažnju na deklaraciju. Nemjote da vas mrzi da pročitate sve što piše tamo. Izbegavajte one koji sadrže parfeme i parabene. Ove supstance mogu biti veoma štetni za kožu i zdravlje vaše bebe. Nismo spomenuli baš vaku malu stvarčicu koja vam može zatrebati, tako da istražujte i razmišljajte dalje. Tražite savete od drugih roditelja ili stručnjaka kako ne biste ništa propustili.

Kupovina kreće

Verovatno se sada pitate gde se zaputiti u kupovinu i kako sačuvati koji dinar. Prva opcija je kupovina preko interneta. Ovaj trend koji se širi planetom iz godine u godinu, a ni Srbija nije izuzetak. Kao popularan metod, on ima neke očigledne prednosti poput činjenice da ne morate da trošite vreme na odlazak do prodavnice. Sve možete obaviti iz udobnosti svog doma, jedva pomerajući mali prst. Ipak, obratite pažnju da postoji jedna ozbiljna prepreka a to je da ne možete fizički opipati i isprobati stvar pre nego što ju kupite. Svesni ovog ograničenja, možete ići na džinovske centre onlajn kupovine kao što su Amazon i eBay. Ovo su jedni od najpopularnijih sajtova gde možete pronaći bukvalno sve od igle do lokomotive. Sajtovi poput AliExpress mogu biti korisni takođe, pošto obično nude besplatnu dostavu a roba stiže u periodu od 20 do 60 dana. Ako ste nestrpljivi da što pre dobijete proizvod, to može biti previše. Uvek pomaže i da čitate komentare drugih kupaca i vidite koliko su oni zadovoljni. Kupujte samo od proverenih prodavaca koji imaju visok rejting, pogotovo kada je u pitanju dečija odeća u onlajn prodavnicama. To vam je najbolja garancija da ćete zaista primiti željeni proizvod i da će on biti zadovoljavajućeg kvaliteta.  Naravno, postoji i mnošto domaćih sajtova vrednih pažnje. Neki od njih se specijalizuju za pojedine kategorije proizvoda. Sajt NonStopShop.rs, na primer, sadrži široku paletu posteljina za bebe i decu. Koristeći funkciju pretrage, možete brzo naći ono što vas zanima. Motivi uglavnom uključuju popularne crtane za mališane, poput Frozen. Drugi pristup bi bio da se zaputite u obližnji dečiji butik.  Znam da zahteva mnogo vremena, ali najbolje da posetite što više prodavnica i uporedite cene. Nema manjka butika koji imaju sve što vam duša ište na jednom mestu. Napokon, tu je i mogućnost da se raspitate kod prijatelja i rodbine i pozajmiti neke stvari. Bebi ili malom detetu neće nimalo smetati to što odeća i oprema nije nova. Ne bi trebalo da smeta ni vama. Što se tiče brendova, stvari su prilično jasne. Osim nekih izuzetaka u slučaju odeće, valja se držati proverenog. Jedna od komapnija koja zaslužuje hvalu je svakako Cam. Ona je prisutna na našem tržištu godinama unazad, što znači da nije teško naći ono što vam je potrebno. Recimo, ne možete pogrešiti kupovinom Cam kolica, koja se fleksibilna i lako sklopljiva. Dizajn je izuzetan a roditelji mogu da budu mirni znajući da je beba bezbedna i da joj je udobno. Usput, možete da nabavite i dodatnu opremu: zimske navlake, navlake za kišu, držač za piće, kuka za stvari, prednja šipka za igračke, itd. Vreme je da se sa teorije pređe na praksu.

Jasni prioriteti i plan

Koliko god se osećali preplavljeni emocijama i pritisnuti obavezama, verujte da nema mesta za paniku i strah. Planirajte unapred i sačinite listu svega što je potrebno da vaše dete raste i procveta. Štiklirajte ono što želite kupiti i podvucite ono što možete pozajmiti. Namojte da preterujete i fokusirajte se na ono najneophodnije prvo. Najbolje je da obavite kupovinu potrebština bez zapadanja u dužničko ropstvo. Ne žurite sa biranjem najskupljih stvari kao što su kolica i krevetac. Ukoliko se odlučite na kupovinu putem interneta, preuzmite određene mere predostrožnosti. Zapamtite da cene odgovaraju kvalitetu ali i da je daleko od toga da je nemoguće uštedeti. Donosite odluke u zavisnosti od potreba, mogućnosti, i stila života.